Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
13.04.2019.
08:51 > 08:51
Klinički centar Vojvodine nalazi se pod nadzorom zbog isticanja na bolničkoj listi na krevetu pacijenta da je zaražen HIV virusom, saopštio je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
  • Komifo

    14.04.2019 13:38
    Medicinski radnici kojima je potrebno da se posebno naglasi da neki pacijent ima opasnu zaraznu bolest, pa da onda dotičnu povedu DODATNU PAŽNJU da se ne ubodu iglom kroz rukavicu ili urade neku slučajnu glupost, ne treba ni da rade u zdravstvenim ustanovama, nego nek šibaju u planinu da čuvaju ovce.
  • @Neopreznost

    14.04.2019 08:38
    Mnogi pominju neopreznost
    Neopreznost je jedna od većih disciplinskih gršaka. Biti zdravstveni radnik znači imati "opreznost" kao drugo ime. Zato se i peru ruke pred pacijentima, nose i menjaju rukavice pred pacijentima, ne mešaju čisti i prljavi putevi, koriste sterilni materijal po strogim koracima otvaranja i daljeg postupanja, ma nauka... Kakvo pravdanje uslovima? Pa nemoj da radiš taj posao. Idi negde drugde i pokušaj za 2000€ da prodaš tu filizofiju da zdr. radnici imaju pravo na neopreznost jer rade sa zaraznim materijalom Upravo suprotno! Razumete li? S u p r o t n o!
  • Bujke

    13.04.2019 17:02
    Namćor
    Lako je kuditi zdravstvene radnike, postavite se u njihov polozaj. Zamislite da zaraze svoje bliznje zbog neopreznosti. Pacijent je taj koji je vodio rizicni život i nije mu sad krivo zdravstvo koje je na niskim granama i nemaju za osnovne potrebe
  • /

    13.04.2019 13:34
    /
    pa isto tako bi trebali da ispisu da ste u sns-u kad nemate nista protiv
  • /

    13.04.2019 13:28
    /
    bolesti imaju sifre
    u suprotnom bi vam isto tako citali da ste manijakalni psihopate ili da vam je koeficijent intiligencije na nultom nivou
  • Milan

    13.04.2019 13:14
    @Pera
    "....da nema to u dokumentaciji i da se med.sestra od 20 godina slučajnonpr. ubode kroz rukavice iglom i ne daj bože zarazi....."

    U svakoj medicinskoj dokumentaciji (ne onoj koja se kaci na krevet) napisana je kompletna generalija bolesti svakog pacijenta kao i njen istorijat sa kojom je medicinska sestra unapred upoznata jer to joj je posao .
    Cak medicinske sestre bolje i vise prate razvoj neke bolesti od samog lekara . Medicinske sestre obilaze pacijenta vise puta na dan za razliku od lekara koji to uradi samo u jutarnjoj viziti .
    Medicinska sestra vec unapred dolazi sa pripremljenim lekovima za pacijenta sto znaci da je itekako upoznata sa stanjem doticnog .
    Stavljanje oznake HIV podseca me na pisanje Juda da se oznace Jevreji za vreme rata .
  • Zamena teza

    13.04.2019 13:08
    @Pera
    Ne znam šta bi rekli "svi", ali bih ja rekao da je njena sopstvena neopreznost i/ili nesposobnost dovela do toga. Šta biste vi rekli kada bi vas takva nesposobna sestra zarazila jer je sa nekim drugim pacijentom koji možda i ne zna da je oboleo postupala van pravila o rukovanju sa bolesnicima jer eto morao je neko da je "upozori" da bi se ponašala po protokolu? A takvo "upozorenje" može pisati i na internoj listi pacijenata dostupnoj samo osoblju, ne mora pisati velikim crvenim slovima pored pacijenta u prostoriji u koju osim drugih pacijenata ulaze i posete.
  • Komsija

    13.04.2019 12:55
    Zdravstveni podaci pacijenata su svetinja u EU.
    A kod nas ? Niti civilizacije niti vaspitanja .
    Dovoljno je da u sobu udje neko ko poznaje pacijenta vidi tablu sa natpisom HIV i da to brzinom munje sazna ceo ulaz gde zivi , prijatelji , komsije , kolege na poslu , rodjaci , ...
    Ne razumem kako neko moze ovo da pravda .
  • Pravi Opalim te g...

    13.04.2019 12:05
    Medicinski radnici KCV-a imaju poprilicno prava. Pitajte korisnike usluga. Primer, ispred mene je doktorica objasnjavala sestri kako ce ranije napustiti posao zbog privatnih razloga. Kako bas u petak?
  • Pera

    13.04.2019 11:54
    Od svega se pravi drama
    Ne vidim nikakav problem što je napisano da je osoba HIV pozitivna. Niko to nije napisao u zloj nameri već samo kao upozorenje da zaposleni prilikom nege i davanja terapija moraju strogo poštovati pravila zaštite. I ništa više. Pa svaka temperaturna lista sadrži dijagnozu pacijenta i sad ispada u redu je ako piše da leži u bolnici jer ima recimo karcinom ili recimo sifilis a nije u redu napisati da čovek između ostalog ima HIV, hepatitis B i sl kao infektivne bolesti kod kojih se mora obratiti naročita pažnja. I ovi poverenici više nemaju pametnija posla...
    A kako biste reagovali da je prećutao da je HIV pozitivan, da nema to u dokumentaciji i da se med.sestra od 20 godina slučajnonpr. ubode kroz rukavice iglom i ne daj bože zarazi. Šta biste onda svi vi rekli!
  • @Gradjanin

    13.04.2019 11:11
    U uredjenim zemljama se ne dogadjaju ovakvi ekscesi kao u KC Vojvodine. I o svakom ugrozavanju ljudsih prava treba da se pise, a ne samo o “krupnim” stvarima.
  • @zzzz

    13.04.2019 11:07
    Zatvorenici idu na vikende a zasto bolesnici KC Vojvodine ne idu treba proveriti. To je krsenje ljudskih prava
  • Dusica

    13.04.2019 10:47
    ...
    Ok povredjena su prava i privatnost pacijenta.A sta cemo sa pravima radnika tog istog Klinickog centra.Zbog losih uslova rada i male zarade masa kvalitetnih radnika je napustila tu ustanovu,sto je po meni veci problem od natpisa HIV na listi.Ko zadnji napusti Klinicki centar nek ugasi svetlo.
  • zzzz

    13.04.2019 09:56
    Vikendi
    Poverenik bi trebalo da proveri takodje zabranu Klinickog centra pacijentima da odlaze na vikende kuci kad ispitivanje i lecenje duze traje. Ispada da su bolesnici zatvorenici na Klinikama.
  • Gradjanin

    13.04.2019 09:51
    Jedini problem Srbije
    Zaista je neprimeren nacin informisanja i zastite osoblja napisati na Bolesnicku listu da pacijent boluje od HIV-a.
    Koliko je “paznje” izazvao taj dogadjaj u Srbiji na momenat pomislim da smo mi jedno vrlo uredjeno drustvo, poput Norveske, Svedske, Svajcarske, ...
    A onda shvatim da se u Srbiji svako bavi sa problemima sa kojima sme i koji nisu “opasni”. A Mazda je sve i strategija defleksije paznje i javnog diskursa na periferne stvari. Posto se o krupnim problemima ne sme pricati. Moglo bi da skodi zdravlju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna